U bevindt zich hier
home  > 
recept doperwten

Doperwten Gizado met gepocheerd ei en chorizo

De Portugese keuken kent verschillende “Gizados” éénpans gerechten. Heerlijk voor in de herfst en winter maanden. De basis is vaak hetzelfde alleen met andere ingrediënten. We beginnen met de makkelijkste en snelste. Eén van mijn mans favorieten. Voor de foto heb ik kleine pannetjes gebruikt, maar normaal serveer ik het op een bord met een gepocheerd ei erop.

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 600 gr diepvries doperwten
  • 500 gr vast kokende aardappelen
  • 2 wortels
  • 450 gr speklapjes
  • 150 gr chorizo
  • 200 gr gepelde tomaten in blokjes met sap (1/2 blik)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ui
  • 1 laurierblaadje
  • 700 cl vlees bouillon
  • 1 gedroogde cayennepepertje
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 4 eieren
  • scheutje azijn
  • zout en peper naar smaak

Bereiding:
Schil de aardappelen en wortels en snij deze in blokjes. De ui ook schillen en fijn snijden.

Fruit de ui met de olijfolie in een stoofpan. Als de ui glazig is voeg je de laurierblaadje, de cayennepeper in tweeën, de knoflook fijn gesneden, chorizo zonder vel in stukjes en de speklapjes in reepjes gesneden. Laat dit 4 minuten op hoog vuur bakken. Hierna mogen de tomaten met sap en de wortels erbij, laat dit op middel hoog vuur 4 minuten sudderen. Als laats gaan de aardappelen, doperwten en het bouillon erbij. Laat dit op laag vuur sudderen met de deksel op de pan totdat de aardappelen gaar zijn. De tijd is afhankelijk van de aardappelen. Ongeveer 8 tot 15 minuten. Voeg zout naar smaak.

Eieren pocheren:
Kook in een klein pannetje water ongeveer 5 cm. Doe er een scheutje azijn in. Als het water kookt roeren zodat je een draai kolk krijgt in het water. Hierin breek je het ei en laat dit 4 minuten koken. Verwijder de ei met een schuimspaan. Doe er een beetje zout en peper op.

Serveer het gerecht op een diep bord met het gepocheerde ei erop en een lekker grof gesneden stuk brood erbij.

Tip:

  • Ben je niet dol op doperwten? Deze zijn goed te vervangen door een blik uitgelekte bruine bonen.
  • De Portugese chorizo koop ik zelf altijd bij La Espagñola in Rotterdam. Chorizo Corrente vanaf 2,20 euro is prima voor in dit gerecht.

 

Terug naar overzicht