U bevindt zich hier
home  > 
IMG_8571

Kip met gesmoorde groenten & aardappelgratin

Een beetje van Jamie en een beetje van Jaqueline. Heb een jaar geleden het kookboek Jamie in 15 minuten gekregen. Van de week eindelijk een recept geprobeerd, maar helaas lukte het mij niet in 15 minuten. Het was lekker en in ruim een half uur met een aantal aanpassingen een lekkere maaltijd op tafel. Zelfs de kinderen hebben gesmuld.

4 personen

Ingrediënten: 

Gratin

  • 800 gr aardappel schijfjes
  • 3 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 1/2 bosje verse salie
  • 1 dl light slagroom
  • 30 gr Parmezaanse kaas

Kip

  • 4 kipfilets van 120 gr elk
  • 3 takjes rozemarijn
  • 1 bakje blokjes bacon of gerookt ontbijtspek
  • 1 lepel olijfolie

Groenten

  • 200 gr jonge preitjes
  • 200 gr jonge bladspinazie
  • 200 gr diepvriesdoperwten
  • 1 lepel olijfolie

Bereiding:

Voorbereidingen: Pel de uien, knoflook en snij ze in plakjes. Snijd de preitjes in de lengte doormidden, spoel ze onder de koude kraan af en snijd ze in dunne plakjes. Doe de diepvriesdoperwten in een schaaltje met kokend water. Verwarm de oven op 200 °C.

Kook de aardappelschijfjes 5 minuten in een pan met kokend water en een beetje zout. Doe de uien, knoflook  met de olijfolie in een braadslede, verkruimel er het bouillonblokje over en strooi er peper en zout naar smaak. Doe de braadslede op het vuur en  in de tussentijd snipper de sali. Regelmatig roeren, als het begint aan te koeken doe er een scheutje water bij en de sali. De aardappelschijfjes laten uitlekken in een vergiet.

Leg de kipfilets op een groot stuk bakpapier, hussel ze met peper en zout en de naaldjes rozemarijn door elkaar, vouw het papier over de filets heen en sla ze plat met een deegroller tot een dikte van 1,5 cm. Leg ze met 1 eetlepel olijfolie in de koekenpan, keer ze na 3 tot 4 minuten om en bak ze goudbruin en gaar.

Doe de aardappelschijfjes bij de uien, roer ze goed door elkaar en spreid ze in een egale laag uit. Giet er de room bij, rasp er de Parmezaanse kaas over en zet de gratin boven in de oven onder de hete grill.

Doe de preitjes met 1 eetlepel olie in de lege pan op hoog vuur en roer regelmatig . Doe de bacon in de koekenpan en schep ze regelmatig om. Roer de spinazie en de uitgelekte erwten door de preitjes, schep ze als de blaadjes spinazie geslonken en de erwten zacht zijn op een plank of bord en leg er de kip en bacon op. Serveer er de gratin bij.

Tip:

  • Spinazie kan vervangen worden door worteltjes.
  • Als de gratin uit de oven komt vers gemalen peper op doen voor extra smaak.

 

 

 

Terug naar overzicht