U bevindt zich hier
home  > 
IMG_0506

San Sebastian gastronomische hoofdstad van Spanje

Wat hou ik van San Sebastian. Perfecte plek voor een korte break. Het is nu de tweede keer dat ik en mijn gezin er zijn geweest. En hoop nu al op een derde keer.

Zoals reisjornalist “Sander Groen” ooit zei:

Gooi Barcelona en Rio de Janeiro, een onbegrijpelijk taaltje en een handvol Michelinsterren in de pan, even roeren en olé, daar heb je Spanjes behoorlijkste badplaats én gastronomische hoofdstad: San Sebastian.

Driemaal daags een maaltijd vinden wij al heel wat, maar hier zijn het er liefst zes. En zoals mijn sport coach zegt moet je 6 keer per dag eten, dus was ik snel aangepast. De inwoners van San Sebastian eten de hele dag door en dat vind ik heerlijk. Na een paar uur strand even een kroegentocht langs de talloze tentjes in de smalle straatjes van de oude stad. De leukste en voordeligste manier om kennis te maken met de afwisselende keuken van San Sebastián is met pintxos, de Baskische tapasvariant. Ware kunstwerken en de één nog lekkerder dan de ander. Bar Borda Berri is na deze vakantie ons favoriet met heerlijke boordjes risotto, stukjes steak en te lekkere inktvis ravioli. Aan de bar bestellen en staand eten tussen de menigte. San Sebastian is de gastronomische hoofdstad van Spanje met de grootste Michelinsterrenconcentratie; van alle driesterrenrestaurants van het land staat de helft hier. De nieuwe Baskische keuken, trekt culi’s uit heel Europa. Voor een onvergetelijke culinaire avond. Zet dan koers naar één van de velen top restaurants zoals het allerberoemdste sterrenrestaurant van San Sebstián dat wordt gerekend tot de vijftig beste restaurants ter wereld: het driesterrenrestaurant Arzak. Ondanks die drie Michelinsterren – sinds 1989 – staat het restaurant ook bekend om zijn laagdrempeligheid waar de lokale bevolking  – rijk en arm – blijft komen.

Bij al dat eten hoort ook drinken en daarin zijn de Basken ruim gesorteerd. Pintxos spoel je weg met een zurito, pote of txikito; een minibiertje of klein glaasje rode of witte wijn. Maar in het Baskeland hoort cider; San Sebastian staat bol van de sidrerías, waar het alcoholische prikappelsap rechtstreeks uit het vat stroomt of met veel gevoel voor theater van grote hoogte in je glas wordt gegoten.

San Sebastian is niet alleen wereldberoemd in Spanje als culinaire hoofdstad, maar ook als beeldschone badplaats. Als hoogzomer de temperatuur in de hoofdstad stijgen, komen de Madrilenen massaal hier afkoelen. Qua ligging doet San Sebastian erg denken aan Rio de Janeiro. Het strand loopt langs de kogelronde Bahía de la Concha helemaal van de Monte Urgull met een kasteel en Christusbeeld op de top naar de Monte Igeldo met bovenop een pretpark. Vijf kilometer strandvertier. Heerlijk om hier te sporten. Je ziet s’ochtend en eind van de middag veel mensen hardlopen, fietsen, skaten, wandelen en surfen. Denk dat, dat ook het geheim is, dat de bevolking niet tonnetje rond is.

Het is een drukke stad maar door de combinatie van strand, heerlijke wandel routes, mooie omgeving, het lekkere eten en bijzondere shop mogelijkheden maakt het allemaal heel relax en een plek waar je terug wilt komen. Snel kijken wanneer ik weer een lang weekend vrij heb. ….

Jaqueline Pimenta Loreti

Terug naar overzicht