U bevindt zich hier
home  > 
Recept-Worteltaart

Wortel notentaart met glazuur

De afgelopen tijd heb ik veel worteltaarten gemaakt maar deze vindt mijn familie van Jamie O. de allerlekkerste.  De combinatie van de noten, wortel en specerijen met de frisse glazuur maken het helemaal af. Voor de foto heb ik een bakblik gebruikt maar normaal gebruik ik een vierkant of rond bakblik.

Porties 8-10
Ingrediënten:

  • 285 g boter (op kamer tempratuur)
  • 285 g lichtbruine basterdsuiker
  • 6 grote eieren (gesplits eiwit en eidooiers)
  • de geraspte schil en het sap van 1 sinaasappel
  • 170 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
  • 1 volle theelepel bakpoeder
  • 115 g gemalen amandelen
  • 115 g gepelde walnoten, gehakt, plus een handjevol voor garnering
  • 1 volle theelepel kaneel
  • een mes puntje gemalen kruidnagel
  • een mes puntje nootmuskaat
  • een halve theelepel gemberpoeder
  • 285 g wortel, geschild en grof geraspt (kant en klaar te koop)
  • zout
  • Pimenta Loreti Serveerplank
Voor het glazuur:
  • 115 g mascarpone
  • 225 g volvette roomkaas (Mon Chou)
  • 85 g poedersuiker, gezeefd
  • de geraspte schil en het sap van 2 limoenen

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 ºC . Vet een bakblik van 30 cm of een rond equivalent in en bekleed het met bakpapier. Klop de zachte boter en suiker met de hand of in een keukenmachine tot een bleke luchtige massa. Klop de eidooiers een voor een door de massa en roer er de sinaasappelschil en het sinaasappelsap door. Roer er de gezeefde bloem en het bakpoeder door, doe de gemalen amandelen, walnoten, specerijen en geraspte wortel erbij en meng alles goed tot een dik beslag.

Klop in een aparte kom de eiwitten met een snufje zout stijf en spatel het schuim voorzichtig door het dikke beslag. Schep het mengsel in de voorbereide bakvorm en zet hem ongeveer 50 minuten in de voorverwarmde oven tot de taart goudbruin en gerezen is. Je kunt controleren of de taart gaar is door er een cocktailprikker in te steken. Als je hem er uithaalt en hij schoon en droog is, is de taart klaar; als de prikker nog een beetje plakkerig is moet hij nog iets langer in de oven. Laat de taart een minuut of tien afkoelen in de vorm, haal de taart vervolgens uit de vorm en plaats de taart op een rooster en laat hem minstens een uur staan.

Meng alle ingrediënten voor het glazuur en smeer een royale laag op de taart. Strooi er een handjevol gehakte walnoten over en serveer het op een Pimenta Loreti serveerplank met een stukje bakpapier er onder.

Tip:

  • Je kan het glazuur apart serveren op een schaaltje zodat iedereen voor zichzelf  kan bepalen hoeveel hij of zij erop doet.
  • Als je een feestje hebt kan je de taart een dag van tevoren maken. Goed afsluiten met folie papier en de dag zelf het glazuur erop doen. Het glazuur in de koelkast bewaren en 1 uur van tevoren uit de koelkast halen.

 

 

 

Terug naar overzicht